Voorschriften voor Royal Academy Examens

2012-04-17

Eisen voor Balletexamens: Royal Academy

Bij de examens van de Royal Academy gelden bepaalde voorwaarden voor de danskleding. Deze eisen zijn hier op een rijtje gezet per grade en per sekse. Let wel op: dit zijn de officiele voorwaarden volgens het RAD.

Grade 1

Meisjes: Een balletpakje met korte mouwen of zonder mouwen en met een ronde hals, in de kleuren wit, lichtroze, licht blauw, donker blauw of lavendel. Ook heeft ze een taillebandje nodig in de kleur van het pakje. Onder het pakje worden roze balletschoentjes gedragen met roze elastiek over de wreef. Verder draagt de danseres een roze balletpanty of korte roze sokjes.

Jongens: Jongens dragen tijdens het examen een wit balletpakje met korte mouwen, dit mag ook een strak T-shirt zijn. Verder draagt een jongen een donkerblauwe korte broek met een bruine riem. Dit mag ook een donkerblauwe legging zijn. Onder de outfit draagt een jongen witte balletschoenen van canvas of leer met wit elastiek, en eventueel korte witte sokken.

Grade 3-5

Meisjes: Een Balletpakje met korte mouwen of zonder mouwen met een ronde hals, in de kleuren lichtroze, lichtblauw, rood, fuchsia, donkerblauw, lavendel of bordeaux rood. Een taillebandje in de zelfde kleur is gewenst. Onder het pakje draagt ze roze balletschoenen van satijn, canvas of leer, met roze elastiek of roze lint. Verder draagt ze een roze balletpanty of roze korte sokjes.

Jongens: Jongens dragen tijdens het examen een wit balletpakje met korte mouwen, dit mag ook een strak T-shirt zijn. Verder draagt een jongen een donkerblauwe balletmaillot. Onder de outfit draagt een jongen witte balletschoenen van canvas of leer met wit elastiek, en eventueel korte witte sokken.

Grades 6-8

Meisjes: Een balletpakje in een klassieke stijl, elke kleur is toegestaan. Verder heeft het meisje een dun en doorzichtig rokje nodig met een lengte tot halverwege het dijbeen, ook voor de kleur van het rokje zijn er geen voorschriften. Naast het pakje en het rokje draagt het meisje een sjaaltje van een dunne stof, met afmetingen tot 1m x 2m. De kleuren van het pakje, rokje en sjaaltje moeten matchen. Onder de outfit draagt de danseres balletschoentjes in het roze van canvas, leer of satijn. Deze schoentjes hebben roze elastiek of roze linten.

Jongens: Jongens dragen tijdens het examen een wit balletpakje met korte mouwen, dit mag ook een strak T-shirt zijn. Verder draagt een jongen een donkerblauwe balletmaillot. Onder de outfit draagt een jongen witte balletschoenen van canvas of leer met wit elastiek, en eventueel korte witte sokken.

Het Character Gedeelte

Meisjes: De meisjes dragen een rokje tot ongeveer 10 centimeter beneden de knie, het liefst van katoen. Dit rokje moet passen bij de kleur van het balletpakje. Ook dragen meisje zwarte character schoenen van canvas, met een roze bandje van elastiek over de wreef. Als alternatief mogen er zwarte characterschoenen van leer worden gedragen.

Jongens: Jongens dragen tijdens het examen een wit balletpakje met korte mouwen, dit mag ook een strak T-shirt zijn. Verder draagt een jongen een donkerblauwe balletmaillot. Onder de outfit draagt een jongen zwarte, geveterde characterschoenen.